túraleírás

Wild Atlantic Way – a vad atlanti motoros túra – 2023.

A motoros influencerek csodás tájakkal szórják tele az internetet: csupa kietlen, sziklás, köves vagy homokos vidék. Marokkó, Törökország, Irán, hogy csak a közelieket említsem. Nagyon szépek, de nekem már unalmasak. Mainstream.

Régóta tervezgetek közel-keleti túrát, de most valahogy elvesztette a varázsát. Cserében újra beszippantott Skócia.

Csodaszép táj, minden üdezöld, nincs meleg (ellenben sokat esik). Ha már Skócia, miért ne motorozhatnék Shetlandon, Orkney-n, a Külső-Hebridákon és Írországban is. Miért ne csinálhatnám meg a Wild Atlantic Way-t, ha amúgy is furcsa vonzalmam van az Atlanti-ócenánhoz?

Íme hát a mesterterv! Az útvonal csak szállástól-szállásig szól, ahol 3-5 napot töltök és körbejárom a vidéket.

Indulás július elején, érkezés augusztus közepén, nagyjából kereken 10k km.


Az első két nap az Egyesült Királyságba való eljutásról szól. Első nap Nürnbergig megyünk, át az Alpokon a végén egy kis pályázással. Másnap irány Rotterdam, az éjszakai komppal pedig Hull.


Hull-ból a North Pennines-en (és esetleg Lake Disctrict) át (tudom, hogy nem esik útba :D) Edinbrába megyünk, ahol eltöltünk pár napot. Város és környéknézés.


Edinborough-ból Aberdeen-en és az Északi-tengeren át Shetlandra ringatózunk, ahol ugyancsak eltöltünk pár napot. Madárkolóniákat, pónikat, csodaszép beach-eket és még ki tudja mit nem fogunk látni.


Shetlandról Orkney-ra hullámlovaglunk, a komp elég későn ér oda, nagyon nem lesz idő nézelődni. Másnap komp a Felföldre és meg sem állunk Skye-ig. (kivéve halálra zabálni magam áfonyával!)


Skye-on ugyancsak eltöltünk pár napot, újra meg akarom látogatni a Quiraing-ot és a Portee-i Fish&Chips-est.


A következő pár napot Lewis & Harris szigeteken töltjük. Óceán, strandok és madárvilág! Ha szerencsénk van egy St. Kilda túra is belefér. Sajnos már csak várólistára sikerült foglalni.


Aztán pár nap az Uist-okon és vissza a mainlandra.


Nem is időzünk a UK-ben, hanem egyből kompozunk Észak-Írországba. (ahol most terrorveszély van!) A következő tíz napban – három szállásból kiindulva – végigjárjuk a Vad Atlanti Utat.

A végén dugóba kerülünk (Cork), ahonnét átkompozunk a öreg kontinensre.


3 nap / 2 éj alatt akarjuk letolni a távot Bretagne-ból. Az első nap megtoljuk az autópályán, és egy festői, francia, vidéki udvarházban alszunk Dijon környékén. A következő nap lassítunk egy kicsit és az Alpokban kanyargunk inkább és az Ötzaler tövében alszunk. Onnan már meg csak egy köpésre van Pécs! 🙂